Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Εισαγωγή
Τα Ηνωµένα Έθνη ιδρύθηκαν το 1945, λίγο µετά το τέλος του Β´ Παγκοσµίου πολέµου.
Ο διατυπωμένος στόχος του ΟΗΕ είναι να φέρει την ειρήνη σε όλα τα έθνη του κόσμου. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια επιτροπή ανθρώπων με επικεφαλής την κα Ελέανορ Ρούσβελτ, σύζυγο του Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, έγραψε ένα ειδικό έγγραφο, το οποίο διακηρύσσει τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο -την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα υπάρχουν 192 μέλη κράτη του ΟΗΕ, που το καθένα ξεχωριστά έχει υπογράψει ότι συμφωνεί με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από πού Αρχίζουν,.τα Οικουμενικά Ανθρώπινα Δικαιώματα;
«Από μικρά μέρη, στο εσωτερικό της χώρας– τόσο κοντά και τόσο μικρά που δεν φαίνονται σε κανένα χάρτη του κόσμου. Ωστόσο, είναι ο κόσµος του κάθε ατόµου· η γειτονιά που µένει· το σχολείο ή η σχολή που πηγαίνει, το εργοστάσιο, η φάρµα ή το γραφείο στο οποίο εργάζεται. Αυτά είναι τα μέρη όπου κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί αναζητά ισότητα απέναντι στο νόμο, ίσες ευκαιρίες και ίση αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις. Αν αυτά τα δικαιώματα έχουν μικρή σημασία εκεί, τότε έχουν μικρή σημασία και οπουδήποτε αλλού. Χωρίς μια συντονισμένη δράση των πολιτών για να υποστηρίξει τα δικαιώματα στο εσωτερικό, είναι μάταιο να προσπαθούμε για την πρόοδό τους στον ευρύτερο κόσμο».
-Ελέανορ Ρούσβελτ,
σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ, Πρόεδρος της Επιτροπής.του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948.
Διαβάστε την Οικουµενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων του Οργανισμού Ηνωµένων Εθνών σε απλοποιημένο κείμενο. >>
Διαβάστε.το πλήρες κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.>>