Η εκπαίδευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα
Ο κόσμος γιορτάζει την 4η Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης σήμερα, υπενθυμίζοντάς μας ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη τόσο για την καταπολέμηση της φτώχειας όσο και για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού του κάθε ατόμου.
Σύμφωνα με το Άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «Όλοι έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση», ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, την πίστη τους, το χρώμα τους ή το φύλο τους.
Αν και τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948, σήμερα πάνω από 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Λιγότερο από το 40% των κοριτσιών από την υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (τάξεις 6 έως 9). Περίπου 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να μετρήσουν.
Ελλείψει αυτών των δεξιοτήτων, στερούνται επίσης πολλά άλλα δικαιώματα, όπως αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, την ευκαιρία να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους και τη γνώση που χρειάζονται για να απαιτήσουν ίση μεταχείριση ενώπιον του νόμου.
Η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνώς πιστεύει ότι η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κλειδί για να γίνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα πραγματικότητα – επειδή αυτοί που κατανοούν τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα απαιτήσουν τα δικά τους δικαιώματα και θα υπερασπιστούν και θα προστατέψουν τα δικαιώματα των άλλων. Εθελοντές της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεργάζονται με κυβερνητικούς φορείς και ομάδες εθελοντών για να κάνουν την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα υποχρεωτική.
Ένα παράδειγμα της υπεράσπισής τους είναι η Κόστα Ρίκα, όπου περίπου το 8% των παιδιών δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και το 65% των κοριτσιών δεν τελειώνουν το γυμνάσιο.
Όσον αφορά τους αυτόχθονες της χώρας, οι στατιστικές φτάνουν τον πάτο. Σε αυτές τις κοινότητες, το 30% είναι αναλφάβητοι. Και κατά μέσο όρο, τα αυτόχθονα παιδιά λαμβάνουν μόνο 3,6 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης.
Σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κόστα Ρίκα, Χόρχε Λουίς Φονσέκα Φονσέκα, η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βοήθησε να επιτευχθεί ένα σημαντικό ορόσημο για τα παιδιά της Κόστα Ρίκα. Ο κ. Φονσέκα ηγήθηκε ενός νομοσχεδίου που απαιτούσε την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχολεία σε όλη τη χώρα, το οποίο ψηφίστηκε ως νόμος τον Αύγουστο του 2021.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μια μεγάλη συνεισφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κόστα Ρίκα» είπε ο Φονσέκα. «Η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η πρώτη που ανέλαβε δράση. Τώρα οι νέοι μαθητές θα γνωρίζουν ποια δικαιώματα είναι δικά τους απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινα όντα».
Τον Δεκέμβριο του 2011, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα, Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο επιβεβαιώνει ότι «κάθε άτομο και κάθε φορέας της κοινωνίας πρέπει να επιδιώκει τη διδασκαλία και την εκπαίδευση για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών». Και καλεί τα κράτη μέλη να «καθιερώσουν εκπαίδευση και κατάρτιση στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως μέσω της ενσωμάτωσης της καμπάνιας στα σχολικά προγράμματα και στη διδακτέα ύλη».
Η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνώς αναγνωρίζει όλες τις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες, τις ΜΚΟ, τους εκπαιδευτικούς, τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους εθελοντές που εργάζονται για να κάνουν την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματικότητα, με ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κύριο χορηγό της, την Εκκλησία της Scientology Διεθνώς, που της έδωσε τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν τα μη θρησκευτικά της εκπαιδευτικά υλικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο www.youthforhumanrights.gr.